Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Τα Λευκά Όρη γίνονται Εθνικό Πάρκο

Τα Λευκά Όρη γίνονται Εθνικό Πάρκο


Το καθεστώς του Εθνικού Πάρκου εγκαθιδρύει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σε όλη την περιοχή του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων με αναλυτικούς περιορισμούς και κανόνες διαχείρισης.

Ήδη το αρμόδιο Υπουργείο ανήρτησε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016 και ώρα 10:00 π.μ. το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ), με τίτλο «Χαρακτηρισμός της περιοχής του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός ζωνών προστασίας και χρήσεων, όρων και περιορισμών». Το σχετικό έγγραφο φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη.

Ο κ. Τσιρώνης σημειώνει ότι ακόμη ότι με την απόφαση 36130/1119/18.7.2016 της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΕΝ έγινε η έγκριση της «Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (Ε.Π.Μ.) Λευκών Ορέων». Η συγκεκριμένη Ε.Π.Μ. πρότεινε τον χαρακτηρισμό ως Εθνικού Πάρκου σύμφωνα με το ν. 3739/2011, άρθρα 4 και ειδικότερα στο άρθρο 5 όπου «ως εθνικά πάρκα χαρακτηρίζονται περιοχές μεγάλης έκτασης που είτε λόγω της θέσης τους, είτε, όπως διασυνοριακές, είτε λόγω της εξέχουσας οικολογικής ή άλλης φυσικής σπουδαιότητάς τους θεωρούνται ως σημαντικές σε εθνικό επίπεδο».

Όπως επισημαίνεται, η περιοχή των Λευκών Ορέων τεκμηριωμένα αποτελείται από ένα πλήθος στοιχείων με μοναδικά χαρακτηριστικά το καθένα, σχηματίζοντας συνολικά μία περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους και μεγάλης οικολογικής αξίας, τα δε στοιχεία της βιοποικιλότητάς του σε συνδυασμό με τη γεωγραφική του θέση το καθιστούν μοναδικό για πολλούς λόγους.

Παράλληλα:

• Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Συμβούλιο της Ευρώπης (CoE) με την απονομή του European Diploma of Protected Areas (Ευρωπαϊκό Δίπλωμα του Συμβουλίου της Ευρώπης).

• Ανήκει στο δίκτυο Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας (Biosphere reserve), περιοχών δηλαδή που χαρακτηρίζονται έτσι από το πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO (Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών).Το φαράγγι της Σαμαριάς και ο Εθνικός Δρυμός του Ολύμπου είναι οι μοναδικές προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδος που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο MAB (πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα).

• Έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Βιογενετικών Αποθεμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

• Έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 με τον κωδικό GR4340014 (Ζώνη Ειδικής Προστασίας: ΖΕΠ).

Δείτε τον χάρτη της περιοχής προστασίας


Εντός του Εθνικού Πάρκου καθιερώνονται Ειδικές ζώνες κλιμακωτής. Τα όριά τους φαίνονται στον χάρτη και στο τοπογραφικό διάγραμμα που θα συνοδεύει το ΠΔ και είναι οι εξής:
• Ζώνες Κλιμακωτής Προστασίας Α1 που περιλαμβάνουν ορεινές χωρικές ενότητες αλπικά οικοσυστήματα και συγκροτήματα κορυφών:
α) Α1α: Ζώνη Πάχνες
β) Α1β: Ζώνη Γκίγκιλου – Βολακιά

• Ζώνες Α2, που περιλαμβάνουν χωρικές ενότητες των φαραγγιών του νοτιοδυτικού τμήματος:
α) Α2α: Ζώνη Φαραγγιών Τρυπητής και Κλάδου
β) Α2β: Ζώνη Φαραγγιού Ελυγιάς
γ) Α2γ: Ζώνη Φαραγγιού Αγίας Ειρήνης

• Ζώνες Κλιμακωτής Προστασίας Β:
α) Β1: Ζώνη Αράδαινας – Αγίου Ιωάννη
β) Β2: Ζώνη Οροπεδίου Ομαλού
γ) Β3: Ζώνη Αγίας Ρουμέλης

• Περιφερειακή Ζώνη Γ:
Η Ζώνη αυτή περιλαμβάνει την υπόλοιπη χερσαία και θαλάσσια περιοχή του εθνικού πάρκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου