Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Με διαγραφή από τον κατάλογο MAB/UNESCO απειλούνται το Φαράγγι της Σαμαριάς και ο Όλυμπος

Με διαγραφή από τον κατάλογο MAB/UNESCO
απειλούνται το Φαράγγι της Σαμαριάς και ο Όλυμπος


Το δίκτυο Φίλοι της Φύσης (Naturefriends Greece) τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ότι ενδεχόμενη διαγραφή του Φαραγγιού της Σαμαριάς από τον κατάλογο MAB/UNESCO, στον οποίο καταγράφονται 650 οικοσυστήματα σε όλο, τον κόσμο, θα αποτελεί «την παγκόσμια πρώτη» περίπτωση απένταξης.

Η οργάνωση επικαλείται την πρόσφατη επιστολή του προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/UNESCO, Μιχάλη Σκούλου, με την οποία ο καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοτας «την αναγκαιότητα πλήρους ρύθμισης όλων των εκκρεμών θεμάτων σχετικά με τα δύο αποθέματα Βιόσφαιρας, Ολύμπου (Mount Olympus Biosphere Reserve) και Φαράγγι της Σαμαριάς (Gorge of Samaria Biosphere Reserve), και την εμπρόθεσμη αποστολή των απαραίτητων εγγράφων σύμφωνα με τις υποδείξεις της γραμματείας MAB», καθώς και την «επισήμανση του ορατού κίνδυνου διαγραφής».

Οι Φίλοι της Φύσης παραπέμπουν στην επιστολή του διευθυντή του προγράμματος MAB/UNESCO Han Quinly, με την οποία ενημερώνει ότι το Φαράγγι της Σαμαριάς δεν πληροί τα κριτήρια για να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο MAB/UNESCO, αλλά και στην επιστολή του δημάρχου Πλατανιάς, Ιωάννη Μαλανδράκη, ο οποίος «καλεί το ΥΠΕΚΑ να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την πλήρη θεσμοθέτηση των συστάσεων και την τήρηση των κανόνων και κριτηρίων του Παγκόσμιου Δικτύου Αποθεματικών Βιόσφαιρας».

Και ο Όλυμπος απειλείται με διαγραφή από την UNESCO!
Μεγάλη υποβάθμιση της χώρας, η ενδεχόμενη απένταξη προειδοποιεί το δίκτυο «Φίλοι της Φύσης»

Όπως υπογραμμίζεται από το δίκτυο, «επειδή, εκτός από την απένταξη του φαραγγιού της Σαμαριάς, απειλείται με διαγραφή και το δεύτερο απόθεμα της Βιόσφαιρας στην Ελλάδα, ο μυθικός Όλυμπος, καλούνται οι πολιτικές και υπηρεσιακές αρχές του ΥΠΕΚΑ και των συναρμοδίων υπουργείων να συνεργαστούν και να εργαστούν εντατικά, έτσι ώστε να συμμορφωθούν με τα κριτήρια και τις συστάσεις του MAB/ UNESCO».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «εάν διαγραφούν από τον κατάλογο MAN/UNESCO τα δύο και μοναδικά αποθέματα βιόσφαιρας της χώρας μας, το φαράγγι της Σαμαριάς και ο Όλυμπος, θα είναι μία μεγάλη πολιτική, οικολογική και οικονομική υποβάθμιση της χώρας μας».

Καταλήγοντας, οι «Φίλοι της Φύσης»/NFGR τονίζουν: «Δεν αρκεί η κήρυξη φυσικών οικοσυστημάτων σε Διεθνείς ή και Ευρωπαϊκούς καταλόγους, όπως «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα», Natura2000, Γεωπάρκων - χρειάζονται συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, περιβαλλοντικές μελέτες, αντίστοιχοι φορείς διαχείρισης καθώς και η πλήρης συμμόρφωση με τα κριτήρια και με τις υποδείξεις των συντακτών των καταλόγων». 

Οι συνέπειες από την απένταξη
Μοναδική στον κόσμο η ελληνική περίπτωση

Η ένταξη καταρχήν του Φαραγγιού στον παγκόσμιο κατάλογο των αποθεμάτων βιόσφαιρας της Unesco, σύμφωνα με τον κ. Σκούλλο «προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής χωρίς ουσιαστικά αυστηρές δεσμεύσεις. Είναι μια ευκαιρία, γιατί κάτω από αυτή πρέπει να ετοιμαστεί ένα σχέδιο διαχείρισης που δεν αφορά μόνο την περιοχή που είναι προστατευόμενη, το φαράγγι. Μιλάει για ένα σχέδιο αειφορικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, Ταυτόχρονα δίνει μια δυνατότητα στην κοινωνία και στις παραγωγικές τάξεις, στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγονται σε αυτήν την περιοχή, τουρισμό κτλ. να έχουν μια ταμπέλα, ένα χαρακτηρισμό ποιότητας. Γιατί όλο αυτό να το χάσουμε».

Ενδεικτικό για την σημασία που έχει η ένταξη του Φαραγγιού στον παγκόσμιο κατάλογο των αποθεμάτων βιόσφαιρας της Unesco είναι ότι αποτελεί μια από τις 650 περιοχές παγκοσμίως που συμπεριλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα και ενώ κάθε χρόνο υποβάλλονται δεκάδες υποψηφιότητες από χώρες οι οποίες απορρίπτονται.

Η ελληνική περίπτωση θα είναι μοναδική παγκοσμίως, δηλαδή μια χώρα που έχει μπει σε αυτόν τον κατάλογο  να απενταχθεί.

«Η απένταξη ουσιαστικά είναι κόλαφος.  Ελπίζω, προσπαθούμε να την αποφύγουμε, αλλά πρέπει να βοηθήσει το κράτος γιατί έχει αργήσει πάρα πολλά χρόνια να κάνει την νομοθετική ρύθμιση. Επίσης τοπικά ο Φορέας Διαχείρισης και οι γύρω κοινότητες πρέπει να δείξουν την θέλησή τους για παραμονή στον κατάλογο της Unesco. Είναι προφανές ότι η απένταξη είναι μια υποβάθμιση, αφαιρεί τη χώρα από μια διεθνή αναγνώριση», σημειώνει ο κ. Σκούλλος. 

Ποιός έχει την ευθύνη
Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα
 
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι πώς οδηγηθήκαμε μέχρι εδώ και τι μπορούμε να κάνουμε έστω και στο παρα πέντε για να αποφευχθεί η απένταξη της Σαμαριάς.

«Έχει καθυστερήσει γενικότερα το θέμα της νομικής κατοχύρωσης των περιοχών Natura και επίσης  της ευρύτερης περιοχής γύρω από τον υφιστάμενο Δρυμό. Δυστυχώς υπάρχει μια γραφειοκρατία ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες η οποία έχει κρατήσει πάρα πολλά χρόνια. Εδώ και δύο χρόνια πηγαινοέρχονται από την Unesco οι παρατηρήσεις για το τι πρέπει να γίνει. Έχουμε φτάσει στο νυν και αεί. Πρέπει αυτή τη φορά να απαντήσουμε οριστικά και να κλείσει το θέμα χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η έξοδος. Πρέπει να προωθηθεί από την ελληνική κυβέρνηση η θεσμοθέτηση ορισμένων πραγμάτων όπως αναφέρονται, οι ζωνώσεις των περιοχών του πυρήνα, της  ουδέτερης ζώνης, της ζώνης εξουδετέρωσης και της ευρύτερης περιοχής, της αντισταθμιστικής ζώνης (στην περιφεριακή – μεταβατική ζώνη έχουν λόγοι οι κοινότητες). Το πάρκο της Σαμαριάς μόνο του δεν αρκεί για να είναι απόθεμα βιόσφαιρας της Unesco, πρέπει να έχει και τη ζώνη που υπάρχει γύρω – γύρω, γιατί μιλάμε για «άνθρωπο και βιόσφαιρα», που περιλαμβάνει μέσα της ανθρώπινες δραστηριότητες και ένα σχέδιο για την αειφορική ανάπτυξη», σημειώνει ο κ. Σκούλλος προσθέτοντας ότι το θέμα ουσιαστικά μπορεί να επιλυθεί με υπουργική απόφαση.

Η Unesco ζητάει μια απλή αναγνώριση, όχι προεδρικό διάταγμα, και με υπουργική απόφαση μπορεί να καλυφθεί αυτό το κενό, επισημαίνει ο κ. Σκούλλος ζητώντας με την σειρά του από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να πράξει τα δέοντα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου