Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΤΡΙΚΑΛΑ - Το Πέτρινο Γεφύρι της Παλαιοκαρυάς

Τοπίο άγριο και εντυπωσιακό αγκαλιάζει το όμορφο πέτρινο γεφύρι.


Λίγο έξω από την πρωτεύουσα των Τρικάλων, η γέφυρα της Παλαιοκαρυάς βρίσκεται σε μια χαράδρα ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς.
Ολόκληρο το μήκος της χαράδρας της Παλαιοκαρυάς διαρρέετε από τον Παλαιοκαρίτη ποταμό που πηγάζει από τον αυχένα της Γκρόπας και εκβάλει στον Πορταικό ποταμό. Σε σύγκριση με ποταμούς άλλων xαραδρών ο Παλαιοκαρίτης  διατηρεί τα νερά του όλο τον χρόνο.

Ο επισκέπτης υποκλίνεται στην ευρηματικότητα και την έμπνευση του δημιουργού της γέφυρας… Μεγάλη και σπάνια ποικιλία βοτάνων και αγριολούλουδων στολίζει κατά την περίοδο της άνοιξης και του θέρους όλη την έκταση του βουνίσιου τοπίου της χαράδρας.

Στις ξέφωτες πλαγιές και τα δάση φωλιάζουν και ενδημούν όλα σχεδόν τα άγρια ζώα και πουλιά της ευρύτερης περιοχής των Τρικάλων. Αετοί, γυπαετοί και γύπες αυλακώνουν πετούν ακατάπαυστα.
Πλούσιες πηγές με κρυστάλλινα νερά αναβλύζουν από παντού αριστερά και δεξιά στις πλαγιές της χαράδρας.

 
Για να επισκεφθείτε το πέτρινο γεφύρι πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδρομή από Πύλη Τρικάλων προς Στουρναρέικα. Πριν τα Στουρναρέικα, μετά τη στροφή που συναντάτε ταμπέλα για Ροπωτό συνεχίζετε ευθεία μέχρι να δείτε μετά από λίγα μέτρα τις ταμπέλες για Άνω - Μέση και Κάτω Παλαιοκαρυά, ακολουθείτε αυτές τις ταμπέλες και αμέσως μετά το μικρό γεφυράκι θα κάνετε αριστερά στο χωματόδρομο (έχει  ταμπέλα) και σε 100 μέτρα βρίσκετε το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς.

Στο χώρο που είναι το γεφύρι δεν υπάρχουν μαγαζιά για προμήθειες, οπότε καλό είναι να έχετε εφοδιαστεί από πριν τα απαραίτητα για την εκδρομή σας. Μπορείτε να επιλέξετε για φαγητό μια από τις ταβέρνες και ψησταριές που υπάρχουν σε μικρή απόσταση, μέσα στον οικισμό μετά το γεφύρι, στο φαράγγι της Παλαιοκαρυάς.

Μόλις 5 λεπτά απόσταση μετά από το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς βρίσκεται ο παλιός νερόμυλος. Αξίζει να τον επισκεφθείτε για να δείτε πως γίνεται η διαδικασία παραγωγής αλεύρι με παραδοσιακό τρόπο. Η είσοδος στο νερόμυλο είναι ελεύθερη. παράγει αλεύρι από το γνωστό καλαμπόκι και από το λιγότερο γνωστό ζέα. Το ζέα είναι ίσως το αρχαιότερο δημητριακό και βασικό συστατικό στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων.

Κοντινοι προορισμοί…
Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου.
Αξιοθέατα και δραστηριότητες στα χωριά του Κόζιακα.
Το μονότοξο γεφύρι λίγα μέτρα από την Πύλη Τρικάλων.
Κοντινά Χωριά: Περτούλι, Ελάτη, Στουρναρέικα
Διαμονή: Ξενοδοχεία και ξενώνες στην Ελάτη και στα υπόλοιπα γραφικά χωριά της Πίνδου Περτούλι, Νεραϊδοχώρι και άλλα.
Φαγητό: Νεραϊδοχώρι, Περτούλι, Ελάτη









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου