Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Νέα Ελληνική αποστολή στο Everest μετά από 13 χρόνια

«Σχοινοσύντροφοι». Στη γλώσσα των ορειβατών ένα σχοινί συνδέει δύο ζωές, μεταφορικά και κυριολεκτικά, και δημιουργεί μια δυνατή ανθρώπινη σχέση, ικανή ακόμη και να τους ανεβάσει στο ψηλότερο βουνό του κόσμου. Με αυτή τη λέξη περιέγραψε ο έμπειρος ορειβάτης Αντώνης Συκάρης τη σχέση του με τον Μάικ Ευμορφίδη, συνιδρυτή της επιτυχημένης θρακιώτικης ελληνικής εταιρείας στρωμάτων Coco-mat, με έδρα την Ξάνθη, λίγο πριν από την αναχώρησή τους για την κατάκτηση της κορυφής του θρυλικού όρους Εβερεστ (8.848 μ.).

 
Αν και η γνωριμία τους μετράει περίπου δύο δεκαετίες –η Coco-mat είχε χορηγήσει την ανάβαση της ομάδας του κ. Συκάρη στο όρος Ακονκάγκουα των Ανδεων το 1997– είχαν μιλήσει ελάχιστες φορές στο τηλέφωνο. Ωστόσο, η περυσινή εμπειρία του κ. Ευμορφίδη της ανάβασης στο Κιλιμάντζαρο παρέα με τον γιο του Ιάσoνα λειτούργησε καταλυτικά για να ανάψει μέσα στον γνωστό επιχειρηματία ο «πυρετός» του Εβερεστ. «Ηταν μια επική ανάβαση και θέλησα να ξαναγευθώ αυτό το συναίσθημα στον υπέρτατο βαθμό», ομολόγησε πρόσφατα στην εφημερίδα Καθημερινή ο Μάικ Ευμορφίδης.

Ο κ. Συκάρης, ένας από τους εμπειρότερους Ελληνες ορειβάτες με δεκάδες αναρριχήσεις στο ενεργητικό του, σημείωσε στην παρουσίαση του πρότζεκτ ότι, εκτός από τη φυσική κατάσταση και την προετοιμασία για το αφιλόξενο περιβάλλον που θα συναντήσουν, η κατάκτηση της κορυφής απαιτεί μεγάλη υπομονή και ισχυρή επιθυμία. «Από ένα σημείο και μετά οι μέρες και οι ώρες μοιάζουν ατελείωτες. Η έλλειψη οξυγόνου προκαλεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου για να φάει, να βράζεις χιόνι για νερό και να συνεχίσεις την ανάβαση με ελάχιστο ύπνο», τονίζει ο κ. Συκάρης.

Με σκληρή και εντατική προπόνηση, οι δύο άνδρες συμπύκνωσαν τον συνηθισμένο χρόνο προετοιμασίας από τα δύο χρόνια σε δύο μήνες και δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν το μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι τους. Θα προσεγγίσουν την κορυφή από τη νότια πλευρά του βουνού και πριν ξεκινήσουν πρέπει να εγκλιματιστούν σταδιακά στο μεγάλο υψόμετρο, που σημαίνει μικρότερες και διαδοχικές αναβάσεις και καταβάσεις. Επειτα θα χρειαστεί να διασχίσουν χαράδρες με μεταλλικές σκάλες-γέφυρες, να ανεβούν και να κοιμηθούν σε απόκρημνες πλαγιές με κλίση έως και 55%, να παλέψουν σε άλλα σημεία με ισχυρούς ανέμους και αλλού με την ολοκληρωτική έλλειψη υγρασίας σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από +40 βαθμούς Κελσίου την ημέρα έως -20 βαθμούς τη νύχτα. Και με τον κίνδυνο της υποξίας, της έλλειψης οξυγόνου στον οργανισμό, να ελλοχεύει όσο ανεβαίνουν ψηλότερα. Το περιβάλλον γίνεται ακόμη πιο αφιλόξενο, έως και ανατριχιαστικό, στην λεγόμενη «Κοιλάδα του Θανάτου» από τις σωρούς των ορειβατών που βρίσκονται στα σπλάγχνα της.

Το ταξίδι των δύο ανδρών θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου και μέσα στον Μάιο, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα ξεκινήσουν τη μεγάλη ανάβαση. Στην πραγματικότητα οι ορειβάτες έχουν ένα μικρό «παράθυρο» μιας ή το πολύ δύο ημερών για να προσεγγίσουν την κορυφή και μόνο μερικές ώρες για την τελική αναρρίχηση. Η χαρά της «κατάκτησης» δεν μπορεί να διαρκέσει παρά μόνο για λίγα λεπτά προτού αλλάξει ο καιρός και γίνει αδύνατη η επιστροφή τους.

Μέχρι σήμερα περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν κατακτήσει την κορυφή του Εβερεστ, ενώ περίπου 300 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την προσπάθεια. Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν κατά την κατάβαση, όταν το πνεύμα «χαλαρώνει» μετά την υπερπροσπάθεια, λένε οι ορειβάτες – και γι’ αυτό τίποτα δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη. «Επιθυμία μας είναι να ανεβούμε, αλλά υποχρέωσή μας είναι να γυρίσουμε πίσω ζωντανοί», κατέληξε ο κ. Συκάρης σε έναν αγώνα που θα δώσουν με σύμμαχο και εχθρό τον ίδιο τους τον εαυτό.

Παράλληλα με την ομάδα των δύο ανδρών, ξεκινάει και η πρώτη ελληνική γυναικεία αποστολή, που επίσης έχει θρακιώτικο άρωμα και έχει παρουσιαστεί πριν αρκετό καιρό από το ThrakiSportS.
Ο λόγος για την 37χρονη Αλεξανδροουπολίτισσα ορειβάτισσα Κική Τσακαλδήμη και, αν όλα πάνε καλά, οι δύο ομάδες θα βρεθούν στην κορυφή του κόσμου 13 χρόνια μετά την τελευταία ελληνική αποστολή που κατέκτησε το Εβερεστ.

Η Κική Τσακαλδήμη  αναχωρεί από τον Κρατικός Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» για την Αθήνα το πρωί της Παρασκευής 31 Μαρτίου και από τον Διεθνή Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος για το Κατμαντού του Νεπάλ αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας. Ως γνωστόν η Εβρίτισσα είναι η πρώτη Ελληνίδα που θα επιχειρήσει να αναρριχηθεί στην κορυφή του Έβερεστ. Στο Κατμαντού θα συναντηθεί στο Κατμαντού με τον εκπαιδευτή της Νταμ Σατιαρμπράτα και άλλα δύο μέλη της αποστολής Higher than Everest, τους δύο οδηγούς βουνού Sherpa, και από εκεί θα πεζοπορήσουν στο base camp του Έβερεστ. Η αποστολή θα επιχειρήσει να αναρριχηθεί στην κορυφή των 8.848 μέτρων μετά από 40 ημέρες προετοιμασίας και εγκλιματισμού σε μεγάλα υψόμετρα.

Βάσει του προγράμματος, θα χρειαστούν δύο ημέρες γραφειοκρατικών διαδικασιών και ελέγχου του εξοπλισμού, για να κινήσουν όλοι μαζί προς το base camp του Έβερεστ. Μετά από μία εσωτερική πτήση προς την πόλη Λούκλα, στο βορειοανατολικό άκρο του Νεπάλ, θα ξεκινήσει μία πεζοπορία επτά ημερών προς την κατασκήνωση που συγκεντρώνει τους κορυφαίους αναβάτες του κόσμου κάθε χρόνο. Στο base camp αναμένεται να φτάσει η ελληνική αποστολή στις 11 Απριλίου. Βρίσκεται στα 5364 μ. και αξίζει να σημειωθεί ότι είχε χτυπηθεί από δύο ισχυρότατους σεισμούς το 2015, με αποτέλεσμα το θάνατο 19 ανθρώπων.

Από το base camp, το οποίο τέτοια εποχή κάθε χρόνο είναι πλημμυρισμένο από ορειβάτες, η Κική θα έχει στη διάθεσή της πάνω από ένα μήνα προετοιμασίας πριν επιχειρήσει την πρώτη της ανάβαση στην κορυφή. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται καθημερινή εκπαίδευση στον παγετώνα Κούμπου και αναβάσεις για εγκλιματισμό και αποστολή προμηθειών στις ενδιάμεσες κατασκηνώσεις 1, 2 και 3 (6100-6800 μ.), οι οποίες βρίσκονται στο μονοπάτι προς την κορυφή. Στόχος της ελληνικής αποστολής είναι να επιχειρήσει την ανάβαση προς την κορυφή των 8848 μ. την εβδομάδα 15 με 21 Μαίου, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο στα Ιμαλάια.

«Το πιο δύσκολο κομμάτι της προετοιμασίας μου δεν ήταν αυτό επάνω στα βουνά και τους παγετώνες», λέει η Κική Τσακαλδήμη, «αλλά η προσπάθεια εξεύρεσης χορηγών, οι αμέτρητες κλειστές πόρτες, η αμφισβήτηση και η δυσπιστία στα μάτια των συνανθρώπων μου». Τι εφόδια απέκτησε η Ελληνίδα ορειβάτρια από την προετοιμασία της; «Το δυσκολότερο μάθημα μετά από ένα μήνα προετοιμασίας στις Άνδεις ήταν η αποκάλυψη της σκληρής αλήθειας της μοναξιάς. Εκεί, στην πλήρη απομόνωση, ανακαλύπτεις τον πραγματικό σου εαυτό. Και αυτό δεν είμαστε όλοι έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Γιατί αυτό που θα δούμε, ίσως δεν μας αρέσει. Εγώ το είδα, τρόμαξα, έκλαψα και έμαθα να «περπατάω» ξανά από την αρχή. Τώρα νιώθω δυνατότερη και ωριμότερη στο να αντιμετωπίζω την καθημερινότητα. Νιώθω πως έγινα καλύτερος άνθρωπος».
Υπάρχει φόβος σ’ αυτό που πάει να κάνει η Τσακαλδήμη; «Το ότι θα επιχειρήσω να ανέβω στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, φυσικά και με φοβίζει. Το ότι εκεί στην ζώνη θανάτου ίσως χρειαστεί να ξαποστάσω δίπλα σε νεκρά, παγωμένα σώματα, φυσικά και με κάνει να ανατριχιάζω. Οι φόβοι μου όμως δεν με σταματούν. Θα τους δω κατάματα και εκεί θα δούμε ποιος θα νικήσει», λέει η Κική Τσακαλδήμη, η 37χρονη Αλεξανδρουπολίτισσα που ξεκινά την Παρασκευή το ταξίδι της για να να γράψει ιστορία, να γίνει η πρώτη Ελληνίδα που θα κατακτήσει την ψηλότερη κορυφή του κόσμου, το μακρινό και Έβερεστ.

Ευχόμαστε η αποστολή να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία...

Δείτε επίσης:
Η πρώτη Ελληνίδα που θέλει να ανέβει στο Εβερεστ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου